10 Haziran 2023 Cumartesi

Kitap Türleri | Hiç Okumadığım Kitap Türleri? | En Çok Hangi Kitap Türlerini Seviyorum? | En Çok Hangi Kitap Türlerini Sevmiyorum?

 Selam! Bugün kitap türleri hakkında konuşacağız. İlk olarak hayatımda hiç okumadığım kitap türlerinden bahsedeceğim. Haydi isterseniz artık başlayalım!


Hayatım Boyunca Hiç Okumadığım Kitap Türleri

1) Anı Kitapları

Anı kitapları, yazarın bir anısını anlattığı kitaplara denir. Çoğunlukla gerçek hayattan alınmıştır ve 1. kişiden anlatılır. Ben hiç anı kitabı okumadım. Eğer bana önerdiğiniz anı kitabı varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.


2) Din Kitapları

Herhangi bir dinin gerekliklerinden bahseden ya da herhangi bir dinden bahseden kitaplardır. Ben hiç böyle bir kitap okumadım.


3) Romantizm/Aşk Kitapları

Evet garip gelecek çünkü romantizm kitapları gayet popüler kitaplar. Ancak ben, hiç asıl konusu aşk olan bir kitap okumadım. Tabii ki de okuduğum kitaplarda aşk vardı (liste&son kelime, yaralasar) ancak bu kitapların asıl konusu aşk değildi. Çünkü, ayıptır söylemesi öpüşme gibi aşkla ilgili şeylerden iğreniyorum.


4) Korku/Gerilim

Arkadaşlarımla korku filmi seyretmekten hoşlanan birisiyim ancak hayatımda hiç korku türündeki bir kitap okumadım. Ancak eğer okusaydım bu kitaplar büyük ihtimalle Işıl Işık'ın kitapları olurdu. :)


5) Smut

Hayatımda hiç smut okumadım. Smut ne bilmiyorsanız, smut, +18 sahnelerle dolu, cinsel içerikli kitaplara verilen isimdir. Hiç smut okumamamın sebebi hem ailemin izin vermeyeceğini düşünmem hem de bu tür konulardan iğrenmem. Tabii ki okuduğum kitaplarda bazen +18 sayfalar oluyordu ancak hiç smut türünde bir kitap okumadım.


Okumaktan Hoşlanmadığım Kitap Türleri

1) Gezi Kitapları

Hayatım boyunca sadece bir tane gezi kitabı okudum, o da arkadaşıma özenip okuduğum Gülten Dayıoğlu'nun Kaf Dağının Ardına Yolculuk kitabıydı. Kitabı kitap projesinde okumuştum. Puntosunun çok küçük olmamasına rağmen okumam çok zaman almıştı. Kitap o kadar da uzun değildi hani, 112 sayfa gibi bir şeydi sanırım. Ancak ben aşırı sıkılmıştım kitabı okurken, çünkü kitaptaki bilgilerin bize aktarılış şekilleri hoşuma gitmemişti. Hatta kitabı okurken öylesine sıkılmıştım ki kitabın son 10 sayfasını yani Hong Kong'tan bahsedilen kısmını okumadan öğretmene teslim etmiştim. 


2) Dünya Klasikleri

Genelleme yapacağım. Tabii ki bazı dünya klasiklerine bayılmıştım. Ancak bunlar sadece 6 tane klasik ki benim okuduğum klasikler bunlar:

Robin Hood, Define Adası, İnsan Neyle Yaşar?, İki Yıl Okul Tatili, Tom Sawyer, Alis Harikalar Diyarında, Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, Seksen Günde Dünya Turu, Oz Büyücüsü, Pollyanna, Pinokyo, Üç Silahşörler.

Bu 6 klasik: Robin Hood, Define Adası, İnsan Neyle Yaşar?, İki Yıl Okul Tatili, Tom Sawyer ve Üç Silahşörler klasikleriydi. Ancak, mesela; Don Kişot'u okurken çok sıkıldığım için bitirene kadar hayal kırıklığına uğramıştım. Denizler Altında Yirmi Bin Fersah'da olaylar çok random gelişiyormuş gibi gelmişti. Seksen Günde Dünya Turu'nu okurken çok sıkılmıştım. Oz Büyücüsü'nü sevmememin sebebi bende travma yaratması. Pollyanna çok sıkıcı gelmişti. Yani çoğunlukla dünya klasiklerinin bir tık fazla mesaj odaklı ve sıkıcı olduğunu düşünüyorum.


3) Kişisel Gelişim

Şimdiye kadar bilmem kaç tane kişisel gelişim kitabına başladım ama sadece bir tanesini bitirebildim. Tam 1-2 yıldır Hızlı Okuma Taktikleri ile ilgili bir kitabı okumaya çalışıyorum ama daha 20. sayfaya gelememişimdir. Çünkü kişisel gelişim kitapları aşırı sıkıcı geliyor ve okumaya katlanamıyorum.


4) Çizgi Roman

Çizgi romanları genel olarak sevmememin sebebi bir kitap ile aynı enerjiyi vermemesi ve yalayıp yutabilmem. Çünkü kitabı okurken karakterleri kendi kafanızda istediğiniz gibi canlandırabilirken çizgi romanlarda bu mümkün olmuyor.


Okumayı Sevdiğim Kitap Türleri

1) Biyografi/Otobiyografi Kitapları

Birbirine kıyasla otobiyografileri daha çok seviyorum ancak gene de ikisini de okumaktan keyif alıyorum.


2) Bilgi Kitapları

6-8 yaşlarım boyunca hep bilgi kitapları okurdum. Artık o kadar sık okumuyorum çünkü ilgimi çekmiyor ancak bir gün elime bilgi kitabı tutuşturulup bunu okuyacaksın dense zevkle okurum. Hele TÜBİTAK Yayınları'nın ürünüyse.


3) Tarih Kitapları/Romanları

Atatürk ile ilgili birkaç kitap ve bir de tarih romanı olan Köse Kadı'yı okumuştum. Tarih ile ilgili dergiler okumayı da seviyorum. Yani tarihi de onun hakkında şeyler izlemeyi de okumayı da severim.


4) Çocuk Kitapları

Çocukken 20 kere okuduğum Saftirik ve Kral Şakir serileri sanırım bu türe giriyor. Açıkçası, hâlâ Saftirik'in yeni kitabı çıksa alır okurum ama Kral Şakir'in çıksa okumam. Her neyse, yani çocuk kitaplarını okumayıs seviyorum ama eskisi kadar değil.


5) Tiyatro/Piyes

Hayatım boyunca okuduğum tek piyes kitabı Hababam Sınıfı'ydı. Onları da beğendiğim ve birkaç kere okuyup her seferinde kendi kendime canlandırdığım için piyes kitaplarını sevdiğimi söyleyebilirim.


6) Dergi

All About History ve Bilim Çocuk gibi dergileri eskisi kadar sık okuyamasam da yeni sayısını bulduğumda alıp okuyorum. Ancak çocukluğumdan beri dergilere bayılmışımdır, hatta Bilim Çocuk dergisine özenip 2 tane dergi çıkarmışlığım var. Birinin ismi Soru Cevap Çocuk birinin ise ismi Oyun Çocuk'tu.


AŞIK OLDUĞUM Kitap Türleri

1) Romanlar

Hayatımda okuduğum sayısız romanlar var ancak okuduğum romanların çoğuna aşık olduğumu söyleyebilirim. Dolayısıyla ben bu türe de sonuna kadar aşığım.

Roman önerileri:

Şimdiki Çocuklar Harika, Son Ada'nın Çocukları, Arkadaşıma Veda, Dedemin Bakkalı, Çatıdaki Gezegen, Damdaki Kedi


2) Gençlik Kitapları

Okuduğum birçok gençlik kitabı var ve hepsine bayıldığımı söyleyebilirim.

Önerilerim:

Karışık, Liste & Son Kelime, Yaralasar serisi, Üşütük Kızın Günlüğü, Kızlar Çetesi serisi.


3) Aksiyon/Macera

Hem aksiyon filmleri seyretmeyi, hem aksiyon kitapları yazmayı, hem de aksiyonlu kitaplar okumayı çok seven birisi olarak aksiyon ve macera türüne aşık olduğumu doğrulayabilirim.

Önerilerim: Yaralasar serisi, Liste & Son Kelime, Robotlar İstilası


4) Polisiye

Çok fazla polisiye izlemedim ya da okumadım ama her izlediğimde ya da okuduğumda ayrı ayrı aşık oluyorum. Şu andaki hedeflerimde bir cinayet ya da polisiye romanı yazmak var.

Önerdiğim diziler: Sherlock

Önerdiğim kitaplar: İyi Bir Kızın Cinayet Rehberi


5) Fantastik

Fantastik kitapların HER ŞEYİNE aşığım. Kapaklarına, içeriklerine, aksiyonlarına, romantizmlerine bile aşığım. Çünkü eğer bir fantastik okuyucuysanız kapakları sizi kendilerine çekiyor, içeriklerine benim diyecek sözüm yok, aksiyonları *chef's kiss* yani, romantizmlerini de romantizmden nefret etsem bile aşırı derecede seviyorum. Sihirli Krallık serisinin ve Liste & Son Kelime kitaplarının kapakları harikaydı, ikisinin de içerikleri aşırı yaratıcıydı, ikisi de ayrı aksiyonlu kitaplara sahipti, Sihirli Krallık'ta romantizm yoksa da Liste & Son Kelime'de Marlo ve Letta'nın romantizmi harikaydı.

Önerilerim: Liste & Son Kelime, Dostluk Ormanı, Sihirli Krallık


6) Bilim Kurgu

Çok bilim kurgu okumam ama okuduğumda... *chef's kiss*. Kapakları ayrı, içerikleri ayrı, aksiyonları ayrı.

Önerilerim: Robotlar İstilası, Yeraltındaki Gizem, Dron Savaşçıları


Evet, bugünlük yazımı sona erdiriyorum. Hoşçakalın!






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ateşin Varisi Kitabındaki Tüm Karakterler Hakkında Düşüncelerim!

     Kamu spotu: Karakterlere birazcık sövmüş olabilirim.     Aelin Ashryver Galathynius: Bu kitaptaki Aelin kusurluydu evet, büyüsünü kontr...